(Online Course) CSAT Paper – II : General Mental Ability: Alphabet Test

General Mental Ability

Alphabet Test

Under this we deal with different types of questions based on English
Alphabets, which could be asked in CSAT.

Important Facts About Letters

1. Position number of letters in English alphabets.

2. Position number of letters in English alphabets in reverse order

3. We know A, E , I, 0 and U are vowels of English alphabet and remaining
letters are consonants of English alphabets.

4. A ®  4 M (A to M) letters are called first
half of English alphabets.

5. N ®   4 Z (N to Z) letters are called
second half of English alphabets.

6. To the left means Z ®  A (Z to A)

7. To the right means A ®   Z (A to Z)

8. FromA ®  Z (A to Z) letters are called
left to right of English alphabets.

9. From Z ®  A (Z to A) letters are called
right to left of English alphabets.

Types of Question Based on Alphabet Test

There are four types of questions based on Alphabet test:

Type I Arrangement According to Dictionary

Arranging words in alphabetical order implies ‘to arrange them in the order
as they appear in a dictionary’. For this arrangement, first we shall consider
the first letter of each word. Arrange the words in the order inwhich these
letters comes in the English alphabets.

Example 1: The following four words are arranged in alphabetical
order, which wordwill come in the second place?
(a) Electric
(b) Elector
(c) Elect
(d) Electrode
Solution. (b) Arranging the words in alphabetical order, we have : Elect,
Elector, Electric, Electrode.Hence, Elector will come in the second place.

Example 2: Arrange the given words in alphabetical order and choose
the one that comes at the third place?
(a) Bathing
(b) Banking
(c) Backing
(d) Banishing
Solution. (d) Arrange the words in alphabetical order, we have, Backing,
Banishing, Banking, Bathing. Hence, Banking will come in the second place.

Type 2 Alpha-Numeric Sequence

In these types of questions, a jumbled sequence of some letters, numbers and
symbols are given. Sometimes only English alphabets from A to Z are given.

Example (Q. 3 to 7): Study the following arrangement carefully and
answer the questions given below.
F @ 3 9 H © A D I % 4 E * $ M K 2 U R P 5W 8 8 1 T J V 7

Example 3: How many such symbols are there in the above arrangement,
each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a
letter?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
Solution. (a) According to the question, in the given arrangement, none
of such symbols is immediately preceded by a number and immediately followed by
a letter.

Example 4: Three of the following four are alike in a certain way
based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is
the one that does not belong to that group?
(a) D%©
(b) 5dR
(c) T V 8
(d) E%$
Solution. (d) Except ‘E % $’all follow same rule in the given
arrangements.

Example 5: If all the symbols in the above arrangement are dropped,
which of the following will be the twelfth from the left end?
(a) 4
(b) K
(c) 2
(d) U
Solution. (c) After droping all the symbols, the given arrangement order
is

F 3 9 H A D I 4 E M K 2 U R P 5 W 8 1 T J V 7
                   
­
Twelfth from the left

Example 6: How many such consonants are there in the above
arrangement, each of which is immediately preceded by a number and not
immediately followed by a symbol?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
Solution. (c) According to the question, in the given arrangements two
such consonants 9H © and 5W8 are immediately preceded by a number and not
immediately followed by a symbol.

Example 7: Which of the following is the tenth to the left of the
sixth from the right end of the above arrangement?
(a) %
(b) $
(c) K
(d) P
Solution. (b) Required element = (6 + 10) = 16th so the right = $

Type 3 Letter-Word Problems

In these types of problems, a certain word is given and candidates are
required to answer asked, how many letters in the word is as far away from the
beginning of the word as, it is from the beginning of the English alphabet.
Sometimes, a certain word is given and then asked howmany letters remain same in
its position if they arrange in alphabetical order. Sometimes, a certain word is
given and asked, if vowel and consonants constitutes previous or next letter.

Example 8: How many such pairs of letters are there in the word
CHANNEL each of which has as many letters between them in the word as in the
English alphabets?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three

So, such number of pairs are AC, LN.

Example 9: Howmany such letters are there in the word PMCLNOB remain
same in its position, if they are arranged in alphabetical order?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
Solution. (c)
P M C L N O B
B C L M N O P
So, such type of letters are N and O.

Example 10: Each vowel of the word GLADIOLUS is substituted with the
next letter of the English alphabetical series and each consonant is substituted
with the letter preceding it. How many vowels are present in the new
arrangement?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three


So, none such vowels are present in the new arrangement.

Type 4 Rule Detect ion

In these types of problems or questions, a certain rule is given in questions
and candidates are asked. choose the correct alternatives that follow this given
rule.

Example 11: Find out the correct alternatives in which numbers of
letters skipped in between adjacent letters in the series is two?
(a) LORTW
(b) GJMPS
(c) KNPSV
(d) EHKLO

  • Click Here For General Mental Ability Main Page

  • Go Back To Main Page

  • Click Here For “Alphabet Test” MCQ’s

Leave a Reply