(Premium) Current Affairs MCQs: February 2013

Premium – Civil Services Mentor Magazine: February 2013


Content

  • National Events MCQs

    (Full MCQs Only For Premium Members)

  • International Events MCQs

    (Full MCQs Only For Premium Members)

  • Economy & Energy MCQs

    (Full MCQs Only For Premium Members)

  • India & The World MCQs

    (Full MCQs Only For Premium Members)

  • Science & Technology, Defence, Environment, etc. MCQs

    (Full MCQs Only For Premium Members)

  • Award & Prizes MCQs

    (Full MCQs Only For Premium Members)

  • Person in News MCQs

    (Full MCQs Only For Premium Members)

  • Sports MCQs

    (Full MCQs Only For Premium Members)


National Issues:

1. During which Prime minister’s stint Indian Army
(Indian peace keeping force) withdrawn from Sri Lanka . Response:
(a) V.P. Singh
(b) I.K. Gujral
(c) H.D. Deve Gowda
(d) P.V. Narasimha Rao

2. Which personality did not get Bharat Ratna
Response:
(a) Pandit Ravi Shankar
(b) Bhimson Joshi
(c) Lata mangeshkar
(d) None of these

3. Which of the below is not the deputy governor of
Reserve Bank of India ?. Response:
(a) Subir Gokarn
(b) Arvind mayaram
(c) K.C. Chakrabarty
(d) Parthasarathi shome

4. Asia’s largest Blue Lagoon is Response:
(a) Sambhar Lake
(b) Lunar lake
(c) Wembanad
(d) Chilika Lake

5. Sabarimala temple is situated in Response:
(a) Tamil Nadu
(b) Andhra Pradesh
(c) Kerala
(d) Karnataka

Economy:

1. Which one ( mention below )
is not a credit rating agency .
Response:
(a) CRISIL
(b) CRY
(c) FINCH
(d) MODDY’S

2. Recently to which Country’s
central bank R.B.I signed a bilateral
swap agreement
Response:
(a) South Korea
(b) Malyasia
(c) Japan
(d) Thailand

3. Reserve Bank of India has set
up a supervisory college for
two banks which is
Response:
(a) SBI & ICICI
(b) SBI & PNB
(c) SBI & HDFC
(d) SBI & IDBI

4. Europe’s largest bank is
Response:
(a) HSBC
(b) City Bank
(c) Barclays
(d) ABN Amro

5. Word ‘Libor’ is related to
Response:
(a) Insurance sector
(b) Health sector
(c) Banking sector
(d) Capital market

Sports:

1. Recently which Footballer
broke German Legend Gerd
Mueller’s 40 year old record
for the most goals in a calendar
year
Response:
(a) Cristiano Ronaldo
(b) David Beckham
(c) Lionel Messi
(d) Ronaldinho

2. Rory Mcllroy is a famous
player of
Response:
(a) Basketball
(b) Golf
(c) Rugby
(d) Polo

3. World Junior Table Tennis
Championship recently held at
Response:
(a) Hyderabad
(b) Chennai
(c) New Delhi
(d) Banglore

4. India defeated ________ in
Men’s final to retain the Title
at the third world cup
Kabaddi.
Response:
(a) Iran
(b) Pakistan
(c) Bangladesh
(d) Sri Lanka

5. Which football Player won
world soccer’s world Player of
the year award for the third
time.?
Response:
(a) Louis Figo
(b) Christino Ronaldo
(c) David Bechham
(d) Lionel Messi

In the News:

1. Ranjit Sinha takes over as the new chief of
Response:
(a) RAW ( Research & Analysis wing )
(b) IB ( Intelligence Bureau )
(c) SEBI ( Securities and Exchange Board of India )
(d) CBI ( Central Bureau of Investigation)

2. Recently which eminent economist appointed as the
adviser to Finance minister P.Chidambaram Response:
(a) Raghuram Rajan
(b) Rakesh Mehra
(c) Parthasarathi Shome
(d) E. Sreedhra

3. Recently Oscar Niemeyer died, he was famous
Response:
(a) Architect
(b) Writer
(c) Film Director
(d) Painter

4. Patrick Moore was famous Response:
(a) Astronomer
(b) Writer
(c) Pianist
(d) Musician

5. Mario Monti is the prime minister of Response:

(a) Greece
(b) Germany
(c) Spain
(d) Italy



This
is Only Sample Material, To Get Full Materials Buy Premium Membership
Click Here

<<

Go Back To Main Page


CLICK HERE TO ACCESS FULL MATERIAL

Leave a Reply